dimecres, 24 de febrer de 2010

Com Pensar Diferent

En el post anterior parlava 'd'atrevir-se' a pensar diferent, a veure la part positiva, l'oportunitat, extreure la lliçó que cal dels esdeveniments que ens ocórren.
Hi ha persones, una minoria, que de manera més o menys 'espontània' o innata miren sempre d'aportar quelcom més, de ser més creatius, o innovadors a fets on la resta de mortals no ens qüestionem res més enllà d'allò que tenim davant de nas.
Però no desesperem...els que no tenim aquesta 'virtud' innata, sempre la podem adquirir -com la majoria de coses en la vida- a base de pràctica i constància.

Pràctica i constància per a tenir en compte una sèrie d'aspectes com ara:

Destrona els teus ídols i desafia l'status quo
Les persones i les companyies que han establert el patró de com fer les coses són els que han propiciat allò de "sempre s'ha fet així"...potser en el seu moment, lloc i circumstàncies fou la millor aproximació...però qüestiona't: ho segueix siguent?

Sigues innocent, mira-ho tot com si fos la primera vegada
Elimina les idees preconcebudes. Et limiten i t'encorseten sobre com veure i fer les coses. Escolta-ho com si fos la primera vegada que ho fas, com si fossis un nen.

Reformula la pregunta i pensa “Out-of-the-box”
Tots intentem resoldre els problemes en els termes que sens presenten. Planteja el problema en el seu sentit més ampli...i si per comptes de fixar-nos en la pregunta i les seves restriccions penses en l'objetiu, en la meta?. Fixa el resultat i vés aigües amunt.

Pensa en on li apreta el calçat a la gent
No enfoquis les coses pensant en què és el què tens en el teu 'catàleg' per a oferir, sino en quina és la mancança del client que pots subsanar.
"Quan un té un martell, tot el què veu són claus" diu el refrany.

Canvia el marc de referència
Totes les persones tenim una sèrie de creències limitants que conformen un marc que redueix les possibles respostes a un problema...No deixis que les regles i prejudicis et lliguin i planteja preguntes des d'un "i per què no..?"

Gaudeix de l'ambigüetat
El món de la creativitat i de les idees innovadores està inexorablement més enllà de la teva càlida zona de comfort. Troba't còmode en la incertesa, amb l'ambigüetat i en el canvi continu, ja que seran els companys d'aquest viatge...

Atreveix-t'hi, sigues una mica boig
Si penses que pots canviar el món...probablement puguis. Confia en tu. Si no ho intentes, mai sabràs si és possible. "Yes, you can!"

Troceja el problema
Si el problema se't fa massa complex, i no veus com abordar-lo...perquè no el fragmentes en components més manejables, més assolibles? Planteja't petites fites i ves fent. Diuen que és més fàcil aparcar 4 cotxes que un autobús...

Juga
Surt de la rutina diària, de la teva oficina i fes una mica el ruc. Quan et diverteixes i estàs relaxat les idees flueixen molt millor..."No et prenguis la vida tan seriosament...de totes maneres no sortiràs viu d'ella".

Separa forma de funció i busca alternatives
Si et centres en la funció que ha de ser acomplerta (el QUÈ) i obvies la forma en la que s'ha fet sempre (el COM) descobriràs un nou món de possibilitats...

Envolta't de gent que pensa diferent a tu
Estima la diversitat. Sigues tolerant, obre la ment i escolta (no només sentis) als altres. Si mires al teu voltant i descobreixes que tots pensen com tu...fuig!. Intenta lluitar contra la síndrome NIH – Not invented here

No t'obsessionis amb els resultats
Fer que quelcom succeeixi moltes vegades no depèn només de tu...Esforça't i posa-hi tota la teva passió en la part que tu pots fer per tal que succeeixi, però no et preocupis més enllà d'això. Si t'equivoques o no ho aconsegueixes, no et preocupis...hauràs descobert.

Lluita contra la comoditat de la uniformitat i l'ortodòxia
Totes les persones tenim la necessitat de sentir-nos acceptats pels nostres semblants, de ser iguals...En la zona gris només hi ha mediocritat i més del mateix, sigues diferent malgrat això suposi a vegades ser mal vist.

Treballa en les fronteres
Com diu Guy Kawasaki en el seu llibre “Rules for revolutionaries”, les coses interessants passen en les superfícies de contacte o fronteres on es produeixen les interaccions, no en el gran no res de la uniformitat...

Posa-hi passió i treballa
Amb tot l'anterior podràs millorar la teva capacitat creativa...però com deia el genial Pablo Picasso: "La musa de la inspiració existeix…. però ha de trobar-te treballant".


12 comentaris:

Isma ha dit...

Com m'agrada aquest post!!!!! És un tema que sempre m'ha portat de corcoll... Tots aquests aspectes semblen molt evidents i senzills però que difícil és portar-los a la pràctica!!!
M'agrada especialment el punt de "Gaudeix de l'ambigüetat"... trobo que és una gran veritat que he experimentat molts cops.
Envoltar-se de gent diversa (en tots els sentits) també és crucial... i, es clar, jugar i fer el boig!!!!
Gran post Cris!

joanfer ha dit...

Fantàstic post! M'ha encantat, de veritat. S'hauria de canviar els "déu manaments" per aquests quinze i d'obligada lectura cada vegada que ens aixequem pel matí. La vida la viuríem i la veuríem, segur, d'una altra manera. Felicitats!
Un petonet... ;)

GEMMA ha dit...

Cris, m'ho imprimiré per poder reflexionar-hi, de veres, gràcies per aportar-me! Petons

Cris ha dit...

ISMA, JOANFER, GEMMA: Gràcies a tots tres!
De fet trobo que sou una mica exagerats ;-) no dic res que no diguin els 'grans gurús' sobre aquests temes.
Justament estic llegint sobre aquests temes perquè darrerament tinc tendència a 'pensar diferent' però a pensar en negatiu... :-(
I al ser-ne conscient vaig dir-me que no podia caure en el parany de la negativitat i ni tan sols el del pensament 'convencional'.
Com a l'Isma el punt que em té obsedidad és el de viure còmodament en la incertesa. No puc! No ho aconsegueixo! Sóc massa perfeccionista, necessito controlar massa paràmetres i tenir la sensació que ho tinc sota control...

En definitiva només ha estat per a mi, també, un recordatori, de tot el què hauria de fer.

Gràcies pels vostres comentaris!
Petons!

DANI ha dit...

Crec que a partir d'avui tinc deures ;)

Intentarem fer el cor gran i seguir les recomanacions ;))

Petons

Cris ha dit...

DANI: Crec que qui més qui menys tenim 'deures' per fer en aquest terreny... ;-)

Gràcies per passar-te per aquí!
Una abraçada!

Isma ha dit...

Cris tot i que és cert que ja havia llegit la majoria, si no totes, les "recomanacions", no és menys cert que no les he trobat en cap lloc tan ben posades, ordenadetes i exposades amb claretat.
El tema de viure còmodament en la incertesa i en el canvi continu a mi també em treu bastant la son... Per la meva feina, per sort, estic forçat a viure en el canvi continu, però sempre és una lluita i sempre hi trobo resistència. L'impuls inicial, en el meu cas, és quedar-me en aquell lloc conegut, còmode, controlat... I sempre és un esforç vèncer aquest primer impuls conservador... Em fot una ràbia!!!!
Però lluitem amb totes les forces!!!!
Salut!

Cris ha dit...

ISMA: No saps com t'entenc! Crec que treballo al mateix sector que tu (informàtic-multimèdia) on normalment es treballa per projectes, i el canvi permanent està a l'ordre del dia.
L'avantatge que tenia fins ara, és que jo estava a l'entorn universitari, que és la famosa 'torre de marfil' que et fa de paraigües...

Això és una 'selva' i caldrà acostumar-nos-hi, volguem o no. Allò d'entrar a treballar a un lloc i per tota la vida que tenien els nostres pares ha passat a la història...

La versatilitat de la nostra situació també té coses bones: no tens una feina tant rutinària, tens la oportunitat de conèixer més gent i situacions, fins i tot la oportunitat de canviar de ciutat/país (Guaiana Francesa...juas,juas,juas) etc.
El què podrien ser 'inconvenients' també poden ser 'oportunitats' si 'pensem diferent' oi?

Una abraçada!

pd/ Per cert! com va anar la crono?
Em vaig posar despertador per venir a saludar i al sonar vaig dir: cinc minuts més! I em vaig llevar a les 9!!!
:-(

Isma ha dit...

Cris, en general el sector informàtic té aquesta particularitat. Jo soc enginyer informàtic i faig d'analista-programador i pràcticament encara no has acabat un programa que ja has de començar a pensar en la següent versió, o en un altre, o en millores, o... Mil coses! No puc tenir els dies planificats, tot son canvis d'última hora, reunions imprevistes, canvis d'especificacions, inclús de disseny... Waooo... Perfecte per no aburrir-te! ;)
Sempre és agraït trobar algú en la mateixa situació i amb les mateixes inquietuts! Potser no soc tan "bitxo raro"! jeje
La crono va estar genial! Còrrer no sé si correm gaire però riure... Ja que no vas vindre, me'n alegro que sigués perque vas dormir-te!!!!!!
Solucionats els problemes d'imsomni?
Salut!

Cris ha dit...

Els problemes d'insomni continuen...:-(
Justament perquè em passo les nits en blanc i m'adormo a les tantes al matí no sento ni despertadors ni telèfon ni res...

Mai havia patit insomni, al contrari dormo com un soc normalment, i t'ho juro que és desesperant! :-$

Jordi Tudó ha dit...

Sí, m'ha agradat intents, llarg i molt de profit.

Salut i sort

www.miradesalvent.blogspot.com

Cris ha dit...

JORDI: El profit està gairebé garantit, això sí, has de ser constant i practicar sense defallir. ;-)

Gràcies per passar-te per aquest raconet del ciberespai!

Related Posts with Thumbnails