dimecres, 16 de juny de 2010

Addictes a Conèixer

"Existeix una forta sensació de plaer, difícil de descriure, quan consideres detalladament una comprovació elegant, o inclús un plaer encara més gran al descobrir una comprovació que no es coneixia."
- Martin Gardner, divulgador científic.-
Sempre ho havia sospitat sense saber-ho. Em refereixo a una sensació indescriptible que assolia després d'un gran esforç intel·lectual i de sobte, com ho diria...es 'feia la llum' i arribava a 'la quadratura del cercle': conceptes apresos en diferents fases de l'aprenentatge s'ordenaven, es relacionaven i s'integraven un tot. De cop, tot prenia sentit fent que treguessis l'entrellat a un problema, aconseguint fer funcionar unes línies de codi programat, o comprenent un determinat funcionament del cos humà integrant coneixements de diferents àrees.

La sensació de benestar era una mena de sentiment profund més enllà de l'orgull d'haver-ho entès o assolit. Aleshores no podia assignar-ne la procedència, però ara sé que es devia al desencadenament hormonal d'opiacis endògens, les endorfines.

Avui s'ha comprovat que l'avidesa de coneixement funciona com un 'opi' per al cervell. La tesi pertany als treballs fets el 2006 per un grup d'investigadors de la Universitat de Souther Califòrnia publicats recentment a Reddit.
Segons aquests estudis liderats pel neurocientífic Irving Biederman, quan aconseguim comprendre quelcom que té una dificultat intrínsica es desencadena un 'cascada' bioquímica que té un efecte compensatori en el cervell, aquesta compensació per l'esforç esmerçat ve en forma d'injecció d'endorfines, és a dir, de les hormones que ens propocionen la sensació de benestar.

Bierdeman, explica que no resulta divertit, ni plaent, el procés, mentre estàs intentant comprendre un teorema difícil, però que una vegada resolt senzillament et sents genial.
Els seus estudis es van centrar en l'activitat cerebral que es produeix durant el reconeixement d'imatges, però segons explica, podria extendre's a la resta de sentits.

D'acord amb els seus experiments, el sistema nerviós tendeix a 'premiar' d'alguna manera els coneixements novedosos. D'aquesta manera, quan es repeteix l'estímul una i una altre vegada, el nivel de 'recompensa' neuronal decau i l'atenció es dirigeix a altres assumptes. Aquest 'aprenentatge competitiu' entre les neurones, sosté Biederman, confereix un avantatge al nostre cervell: la necessitat d'experimentar nous estímuls i resoldre nous problemes, la qual cosa ens condueix a una cerca constant de nous coneixements (com si fos un fenomen addictiu).

Si ets una d'aquestes persones que experimenta un profund plaer amb els desafiaments intel·lectuals, la hipòtesi potser t'hagi explicat perquè t'agrada posar-te a prova una i altre vegada... ;-)


Enllaç a l'article: 'Thirst for knowledge' may be opium craving' / Vía Reddit

Més informació: Perceptual Pleasure and the Brain. American Scientist (PDF)

6 comentaris:

joanfer ha dit...

Interessantíssim post, Cris! És increïble fins a on pot arribar la ciència per explicar els diferents comportaments que tenim els humans.
Per cert, alguns et trobàvem a faltar... ;)
Petons!

GEMMA ha dit...

A mi la novetat m'endorfina.

Petons al teu bonic intel.lecte!

DANI ha dit...

Es com un orgasme intelectual ja ja ja

Petons complicats

Isma ha dit...

Alguns patim pràcticament una sobredòssis endorfínica en aquests casos... I no sé per què, em sembla que tu et trobes en aquest grup!
Bentornada Cris!!!!!!

Alyebard ha dit...

Ara ho entenc tot, sóc addicte als orgasmes intel·lectuals, als altres també, eh! i tot per les endorfines :D

Cris ha dit...

JOANFER: Ja veus, la ciència aporta 'llum' a moltes qüestions! Tot i que encara està molt lluny de poder explicar determinats temes. Tot arribarà... ;-)

Jo també us trobava a faltar, de debò!
Petons i gràcies per passar!

GEMMA: No m'extranya gens! La novetat -si és agradable- segur que també és un bon estímul per a la secreció d'endorfines.

Petons!

DANI: Totalment!!!!! No ho podries haver definit millor! ;-)

Petons endorfínics!

ISMA: Aix Isma, em sembla que també aquesta vegada coincidim! Com en les mates i tants altres temes, per això em sembla que m'has ben calat!
T'imagino saltant i cridant d'al·legria davant la pantalla al aconseguir l'anhelat repte de torn...;-)

Gràcies per tornar puntual a la cita que us proposo en cada post! :-)

ALYEBARD: Ja veus que no difereixen tant ambdós 'tipus' d'orgasmes...Es tracta de secretar endorfines! :-)

Gràcies per passar de nou!

Related Posts with Thumbnails