dimecres, 9 d’abril del 2008

Avergonyeix-te Xina!

Finalment les protestes contra la opressió Xinesa al Tíbet estan prenent el ressò que es mereix la qüestió. Ha estat arrel del pas de la torxa olímpica per moltes capitals que sembla ser que la societat, encapçalada per polítics i gent de renom, ha sortit a manifestar-se contra aquesta injustícia que fa tants anys que dura, i que s'ha incrementat en els darrers temps.
Veiem la setmana passada a París, on la flama olímpica va haver de ser apagada i traslladada la resta del recorregut dins un autobús. Lamentable? Si aquesta és la única manera de que el món sencer prengui consciència del setge que pateix el poble tibetà, benvinguts siguin els intents d'apagar la flama per part dels activites, i benvinguts els mitjans de comunicació que s'en fan ressò de manera lliure i sense manipulacions.
El president Sarkozy, va ser dels primers a manifestar que boicotejarien els jocs de Pekín en funció de si els dirigents xinesos dialoguen o no amb el Dalai Lama.

A les protestes s'hi han afegit avui líders mundials com Bush i el premi nobel de la pau Desmond Tute; amenaçant en no assitir a la cerimònia d'inauguració dels jocs. Jo seria més contundent...boicotejaria directament els jocs .
Llegia l'altre dia que l'ex-president del COI, Joan Antoni Samaranch, deia que no es pot polititzar l'esport. Cal recordar que adjudicar a Xina els jocs d'enguany fou de les darreres coses que feu Samaranch com a president del COI.
No entenc aquesta premisa de que l'esport ha d'estar per sobre del bé i del mal. Es demana que els artistes, intel.lectuals es posicionin davant un fet polític, i no es permet que els esportistes d'èlit tinguin opinió? Recordar a més, en especial al Sr. Samaranch (no crec que em llegeixi, però tant se val), que el comportament de Xina amb el Tíbet va contra els principis de "l'esperit olímpic". El baró Pierre de Coubertain, fundador dels Jocs, autoritzaria a un país que s'oblida dels drets humans a ser seu olímpica? Permeteu-me que ho dubti.

Documentació relacionada:

- Notícia a El País (9/04/2008): http://www.elpais.com/articulo/internacional/Averguenzate/China/elpepuint/20080409elpepuint_17/Tes

- Human Rights Watch: http://hrw.org/doc/?t=asia&c=china

- Amnesty International: http://web.amnesty.org/library/Index/ENGASA170242007

Per si vols anar a intentar apagar la torxa d'aquests vegonyosos jocs d'enguany, ara pots seguir el seu recorregut:


Related Posts with Thumbnails